درباره هتل بوتیک ارسی

اُرُسی داستان تولد یک اثر فاخر معماری را روایت میکند؛ شاهکاری که ریشه در تاریخ دارد.

شعری که بر سردر این عمارت نوشته شده است از ریشه خلق اُرُسی میگوید:

"مرا با برگ برگ این چمن پیوندِ پنهان است، من اینجا ریشه در خاکم"

ایده اولیه ساخت اُرُسی خاطرات شیرین خانه مادربزرگ است که همیشه در ذهن و دل ما جای دارد. خاطره ی شادی ها و خنده های از ته دل دوران کودکی که در زندگی های سرد امروزی کمرنگ شده اند.

اُرُسی زاده شد تا گرمای زندگی را گرامی بدارد. عشق انسان به طبیعت را جشن بگیرد و نشاط از دست رفته ساختمان ها را دوباره زنده کند؛ شاهکاری که گوشه گوشه اش بازگوکننده ی هنر هنرمندان آذربایجان است و تلاش میکند تاریخ تبریز را در قابی از خلاقیت و اصالت به تصویر بکشد.

عمارت ارسی در منطقه ائل گلی است؛ در انتهای یک کوچه بن بست در محله ای خلوت و آرام.

این عمارت پنچ اتاق دو تخته دارد. در طراحی این پنج سرا و سایر بخش های هتل تلاش کرده ایم فضایی بسازیم با حال و هوای معماری قدیم برای زندگی امروز.

  • سرسرای قاجار، لابی هتل است و شاهکاری کم نظیر از هنر آجرچینی؛
  • طنبی که کافه و مهمانخانه ارسی است؛
  • تماشاخانه، محیطی برای تماشای فیلم و بازی های دست جمعی ؛
  • خلوتکده و شاهنشین اُرُسی که فضاهای عمومی هتل است برای نشستن و گپ و گفت ؛
  • ایوان ها و حیاط زیبای ارسی که دو حوض کوچک آبی رنگ را دارد؛
  • و حمام شاهانه با فضایی گرم و دل چسب برای زدودن خستگی راه از تن مسافران.

سرسرای قاجار

نخستین فضایی که در بدو ورود به هتل به چشم میخورد سرسرای قاجار است. این فضا که در گذشته با نام حوضخانه معرفی میشد و میتوانست فضایی برای پیوند اندرونی و بیرونی باشد امروز با همان فرم معماری و با تغییر کاربری به عنوان لابی هتل شناخته میشود.

"طاق کلیل آذری" که یکی از طاق های سبک آذری در معماری می باشد در این فضا، با خیز بسیار کم و دقتی فراوان ساخته شده است. طرح های به کار رفته در آن، "شاپرک" و "خفته و راسته" می باشد که در دوره صفویه به طور گسترده توسعه یافت و تا اواخر دوره قاجار و اوایل پهلوی نیز ادامه یافت. این طرح در دزفول و شوشتر با نام طرح "خوون چینی" (برجسته) شناخته می شوند. آجر های به کار رفته در این قسمت مربوط به دوران قاجار و پهلوی است که جمع آوری شده و با تراش و تمیزکاری و با زحمت و تلاش فراوان در این طاق به کار رفته است.

سرای قاجار را میتوان تلفیقی از چندین دوره تاریخی دانست؛ آجرچینی صفوی، حوضخانه، آجرها و سنگ های اسپراخون قاجار و پهلوی و درب های طنبی که پذیرای نقشی امروزین شده اند.

آشپزخانه ارسی

"آشپزخانه اُرُسی" در طبقه همکف هتل و هم سطح با حیاط قرار گرفته است و مکانی برای توجه به یکی از نیازهای اولیه مهمانان است؛ غذا.

فضایی گرم و زیبا برای برگزاری شب های آشپزی و کارگاه های آموزشی. آشپزخانه اُرُسی محیطی متفاوت برای ارتباط سرآشپز با مهمانان است تا تجربه ی پخت غذاهای اصیل ایرانی و تبریزی را با مهمان به اشتراک بگذارد و آنها را در این تجربه جذاب و بدیع سهیم کند. معماری و طراحی زیبای آشپزخانه ، لذت این تجربه را دوچندان میکند.

ایوان ها

از دیرباز یکی از مهمترین عناصر خانه ها فضاهای باز و نیمه باز بوده اند که برای ارتباط بین دو فضای بیرون و درون و نیز بهره مندی از هوای آزاد مورد توجه قرار گرفته اند. به نظر میرسد انسان ها زمانی که سکونت در خانه ها را برگزیدند برای حفظ ارتباط با طبیعت، استفاده از حیاط و ایوان را مد نظر خود قرار دادند. با توجه به آثار و بناهای باقیمانده از دوره های تاریخی می توان فهمید که حداقل از زمان هخامنشی به بعد ساخت ایوان در خانه ها جزء کانسپت های اصلی طراحی خانه به شمار می رفته است.

در طراحی عمارت ارسی نیز مانند سایر بناهای اصیل ایرانی، این شاخصه معماری مورد توجه قرار گرفته است. طراحی ایوان های مسقف به همراه درختان سرسبز دسترسی به هوای آزاد و ارتباط با فضای باز را میسر ساخته است.

علاوه بر ایوان کوچک هر اتاق، سه ایوان بزرگ در فضاهای عمومی هتل با کاربردهای متنوع قرار دارد. ایوان طنبی که دسترسی به کافه و رستوران ارسی دارد، فضای مناسبی برای صرف غذا یا نوشیدن یک فنجان چای است. ایوان تماشاخانه که محیطی آرام و مناسب برای مهمانانی است که به دنبال زمانی برای خلوت و آرامش هستند و ایوان طبقه آخر که بزرگترین ایوان است و آتشدانی در دل خود دارد تا در شب های تابستان و زمستان فضایی گرم برای دورهمی های مهمانان باشد.

ایوان ها و حیاط بزرگ ارسی با حوض های آبی رنگ و آجرهای قدیمی یادآور حال و هوا و خاطرات شیرین گذشته است.

طنبی

"طنبی" یا مهمانخانه هتل، در طبقه اول هتل قرار گرفته است. طنبی موزه ی زنده ای از هنر هنرمندان آذربایجان است؛ اُرُسی، کاشی کاری های هفت رنگ، تابلوهایی از هنرمندان گوشه گوشه ی دنیا و دستبافته های هنرمندان آذربابجان با رنگ هایی از دل دامنه های سهند که هر کدام داستانی در دل خود دارد.

فضای طنبی در برگیرنده کافه و رستوران اُرُسی است. فضایی که بتوان چند ساعتی را به تنهایی یا در کنار دوستان فارغ از هیایوی خیابان ها و در آرامش، به صرف قهوه ای یا خواندن کتابی، یا چشیدن طعم غذای ایرانی با همان حال و هوای خانه ی مادربزرگ گذراند.

در کنار محیط گرم و دلنشین طنبی، ایوان طنبی فضایی مناسب برای دوست داران هوای آزاد و کسانی است که میخواهند در عصرهای خنک بهار و تابستان، زمانی را زیر سقف آسمان بگذرانند.

تماشاخانه

"تماشاخانه و اتاق مطالعه" در طبقه سوم هتل قرار گرفته و مشرف به یکی از ایوان های بزرگ می باشد. "تماشاخانه" محیط مناسبی برای دوستداران فیلم، کتاب، بازی های دونفره مثل شطرنج و تخته و بازی های دسته جمعی است.

وجود تلویزیون و آرشیوی از فیلم های مستند، تاریخی و فیلم های روز دنیا پاسخگوی نیاز دوستداران فیلم و سینما خواهد بود. همچنین کتابخانه کوچک آن، دسترسی به رمان های فارسی و انگلیسی و کتابهای مستند را برای علاقمندان به کتاب فراهم می سازد.

گره چینی های زیبا و رنگ های گرمشان، دستبافته های هنرمندان آذربایجان و مبلمان راحتی تماشاخانه که از سراسر دنیا جمع آوری شده است فضایی گرم، صمیمی و مملو از آرامش و نشاط را برای دورهمی های شبانه مهمانان محیا میکند.

خلوتکده ارسی

دنج ترین و آرام ترین فضای هتل، "خلوت کده" اُرُسی می باشد که در طبقه دوم این هتل بنا شده است. چشم انداز خلوتکده، اُرُسی و رنگ های گرم و چشمنواز آن است.

طاق آجری اجرا شده در خلوت کده، "خنچه پوش" نام دارد و در مرکز آن نقش آجر کار شده است که به طرح "گل های پنج رگی و هفت رگی" مزین شده است. این فضا، محیطی برای آرامش و خلوت است. وجود یک کتابخانه کوچک با کتاب های شعر و کتابهایی که تاریخ این سرزمین را در سطر سطر خود جای داده اند فضای مناسبی برای دوستداران کتاب فراهم کرده است تا ساعاتی را در آرامش به مطالعه بپردازند.

شاه نشین

شاه نشین یا پنج دری که یکی از عناصر معماری ایرانی است و در عمارت های شاخص تبریز نیز دیده میشود به طور معمول به اتاق بزرگی گفته میشود که در واقع همان تالار اصلی خانه بوده و اغلب رو به یک ایوان بزرگ قرار میگیرد و محلی برای پذیرایی از مهمانان و بزرگان است.در گذشته یک اُرُسی با شیشه‌های رنگی همراه با الحاقات مربوط به آن نیز در اتاق شاه نشین وجود داشت که اغلب سه دری یا پنج دری بود.

برای زنده کردن این معماری زیبای ایرانی و با در نظر گرفتن محدودیتهای فضا ، شاه نشین با فرمی جدید و کاربردی که پاسخگوی نیازهای امروز ما باشد ، در فضای طنبی و رو به اُرُسی طراحی شده است.

در این فضا میتوان به نوای پیانوی هنرمندان گوش جان سپرد و یا در یک فضای خودمانی دیگر مهمانان را در هنر خود سهیم کرد. نوشیدن یک فنجان قهوه و انتظار برای تجربه طعم غذا در این محیط، خالی از لطف نخواهد بود.

حمام شاهانه

حمام شاهانه در طبقه آخر هتل قرار گرفته و دارای دو بخش اصلی است. بخش اول، وانی بزرگ که ترکیبی از چوب و سنگ مرمر است و بخش دیگر یک سکوی حرارتی که گرمایش از کف فراهم می سازد و علاوه بر انتقال حس آرامش خاصیت درمانی دارد. در این قسمت، گرما هم از پایین و هم به صورت تابشی از بالا منتقل می شود.

"حمام شاهانه" دارای دوش اختصاصی، روشویی و رخت کن است. پنجره تعبیه شده در سقف حمام چشم اندازی به آسمان دارد. در کنار این پنجره، پنجره های رنگی داخل حمام نیز در طول روز آفتاب را در حمامی گرم برای میهمانان به ارمغان می آورند. دقت و ظرافت هنر استادکاران در گوشه گوشه ی این اثر معماری و هنری فاخر، قابل رویت است